Pisma

ZAŠAO NEKI MOMAK U ŠUMU STRIBOROVU, A NIJE ZNAO DA JE ONO ŠUMA ZAČARANA I DA SE U NJOJ SVAKOJAKA ČUDA ZBIVAJU... MORALA JE PAK TA ŠUMA OSTATI ZAČARANA, DOKLEGOD U NJU NE STUPI ONAJ KOJEMU JE MILIJA NJEGOVA NEVOLJA, NEGO SVA SREĆA OVOGA SVIJETA...

14.11.2013.

Mujo kuje i kobilu i konja i konjanika


NESANICA (српски: „Несаница“ је песма из филма Ивкова слава; за млађе генерације је то „Insomnia„ ремек дело Јелене Карлеуше, Београд, 17.август 1978.) predstavlja bestežinsko stanje okruženo mrakom, koje nekim čudom nastaje u prostoriji pod nazivom „SPAVAĆA“ soba. Čovjek koji ima nesanicu (stručno: insomničar; najsigurnije je gledati ga poluzatvorenih očiju sa udaljenosti od 2 metra) ima proširene zjenice (lat. Pupilla), ustvari ništa ne vidi iako su mu oči ogromne. Osim očiju, u nesanici rastu i uši. Tada čovjek vrlo vješto razlikuje zvuk motora frižidera od režanja psa na ulici, bez obzira na kojem spratu (hrv. "kat“) živi.

Nesanica služi da se pronađe path (bos. put, staza) za rješenje svih problema koji se po dnevnom svjetlu malo teže definišu. Također, nesanica diže čovjeka iz kreveta, vodi ga kroz prostor koji u mraku može da uzrokuje nepodnošljivu bol u predjelu malog nožnog prsta. Hodajući kroz mrak, čovjek može da se sjeti  Zijaha Sokolovića („Zijah“ arapski: svjetlo; engl.: light) i načina kako on izgovara riječi „mraaaak“ i „mravi“.

Osim onog koji ne može da spava, u nesanici se javljaju stoglave aždaje (bos. Džeko dijamant, Vedator oko plavo, Husein kapetan Gradaščević, Zmajevi; српски: „Ала је леп овај свет“ Ј.Ј. Змај; turski: Dragon) koje vrište o svakom osjećaju krivice i podsjećaju zašto čovjek ima nemirnu savjest, te vrši sistematizaciju problema. Dok traje nesanica, do tad je čovjek tih, a lud.

Nesanica ima odličan vid. Ako bismo joj htjeli  dati oblik, ličila bi na sokola („Pjesma o sokolu“, Максим Горький, pravo ime: Алексей Максимович Пешков (Aleksej Maksimovič Pješkov), Nižnji Novogorod, 2.03.1868.- Moskva 18.06.1936.; Darko Rundek „Ruskaja“) i to onog koji ima dodatnu opremu – optiku za snajpersku pušku.

Dok je pod dejstvom nesanice, čovjek tačno (engl. „exactly, precisely“; српски „ακριβώς“) zna šta će uraditi čim se probudi u podne.

Opetovana nesanica (ona koja se ponavlja) proizvodi ovisnike o narkolepticima i alkoholu. Zabilježeni su slučajevi pronađenih cigli ispod kreveta kod insomničara-povratnika koji su primljeni na stručnu njegu, radi trajno oštećene intelektualne sposobnosti.

 

Pisma
<< 11/2013 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930