Kafana kod dva vrapca

ZAŠAO NEKI MOMAK U ŠUMU STRIBOROVU, A NIJE ZNAO DA JE ONO ŠUMA ZAČARANA I DA SE U NJOJ SVAKOJAKA ČUDA ZBIVAJU... MORALA JE PAK TA ŠUMA OSTATI ZAČARANA, DOKLEGOD U NJU NE STUPI ONAJ KOJEMU JE MILIJA NJEGOVA NEVOLJA, NEGO SVA SREĆA OVOGA SVIJETA...

05.04.2011.

Obična pri..Viktor Gubinski je u ratu bio dva puta smrtno ranjen. Da bi ga poštedjeli čestog otvaranja trbuha, ušili su mu rajsferšlus umjesto da ga zašiju hirurškim koncem. Tako je mogao, svaki put, najopuštenije dozvoliti doktorima da povire u njegovu unutrašnjost, uzmu što im treba, vrate što ne treba, te mu tako uskrate bol svježe rane.

 

Rat se završio i Viktor Gubinski se vratio kući. Izgubio je kosu, trideset i devet kilograma i četiri obraza stida. Sa čela mu se obrisalo oko nacrtano savršeno preciznom majčinom rukom, prestao je plakati, a u jednom „očnom“ pupku mu se stvorio skunkač od sitnih dlačica potkape.

 

Belinda Opuzenska je čekala da Viktor zaspi, kao što je čekala i da se živ vrati iz rata koji nije bio nigdje i u kojemu nije pobijedio niko. Tada bi njegovu utrobu, umjesto šlica na pidžami,  polako otvarala i u nju sakrivala svakakve šarene sitnice koje bi našla tokom dana.

 

Otac Viktora Gubinskog primijetio je da je trbuh njegovog sina sve veći i veći. Nakon 62 dana i 5 i pol sati upetljanosti u crveni konac, Mirko Gubinski odlučio se polako oslobađati končaste sputanosti. Želio je tim istim crvenim koncem, kao pravi ruski student medicine,  ušiti ranu na sinovom trbuhu.

 

Vjera, majka i supruga, polako je na naslon stolice od kamena namotavala crvene kančele beskrajno dugog konca, koje je udicom bez vrha izvlačila iz čudesno zamršenih čvorova. Kada se tijelo Mirka Gubinskog otkrilo ispod slojeva namotanog tkanja, umjesto ruku imao je krila, a na krilima iscrtane slike iz svog života.    


   

Kafana kod dva vrapca
<< 04/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930