Pisma

ZAŠAO NEKI MOMAK U ŠUMU STRIBOROVU, A NIJE ZNAO DA JE ONO ŠUMA ZAČARANA I DA SE U NJOJ SVAKOJAKA ČUDA ZBIVAJU... MORALA JE PAK TA ŠUMA OSTATI ZAČARANA, DOKLEGOD U NJU NE STUPI ONAJ KOJEMU JE MILIJA NJEGOVA NEVOLJA, NEGO SVA SREĆA OVOGA SVIJETA...

28.03.2011.

Obična prič.Otac Viktora Gubinskog diplomirao je na Первый МГМУ им. И. М. Сеченова. Bio je ljekar koji za 40 godina bavljenja medicinom nikada nije nikoga izliječio. Ljudi su bili zdravi i ulazili su samo da im doktor rastumači snove. U ladici stola čuvao je bocu vina i 4 kalema čvrstog crvenog konca.

 

Otac Viktora Gubinskog zvao se Mirko Gubinski. Kažu da mu je najbolji prijatelj bio neki trgovački putnik koji je svakom rudaru iz obližnjeg rudnika uspio prodati po dva kompleta sabranih djela Edvarda Kardelja poznatog i kao Sperans,  Krištof  i Bevc („Razvoj slovenskega narodnega vprašanja”, “Put nove Jugoslavije”, “O osnovama društvenog i političkog uređenja”, “Problemi naše socijalističke izgradnje”)

 

Pohađajući kurs za tkalje, naučila je praviti omče od svinjske dlake. Napravila je 2.04 8.11 omčica koje je prodavala sa drvenim dugmadima uz obrazloženje: “Dugme mora kroz nešto da prođe!“


Dvadeset i sedam dana je neprekidno spavala. Dvadeset i osmi dan Viktorova majka Vjera došla je kod nje da joj kaže da se Viktorov otac upetljao u neobično dugačak crveni konac. U ruci je držala otvorenu bocu vina na kojoj je pisalo „Ne otvaraj dok ne ožedniš“. Napolju je padala riblja kiša.

 

U sedmom mjesecu trudnoće, Belindi Opuzenskoj se na trbuhu ocrtao lik djeteta koje nosi. Čula je kako govori:“Ja ovdje imam sve manje prostora.“ Od šoka je, svaki dan do porođaja, potkivala guščja jaja.

  

25.03.2011.

Obična priča
o Viktoru:

Viktor Gubinski umjesto očiju imao je dva pupka. Viktorova majka Vjera nacrtala mu je oko na čelu kako bi mogao plakati.


o Njoj:

Sa devet godina zavela je prvog muškarca. Poklonio joj je lutku i glasan smijeh od kojeg su joj spale dokoljenice.

 

Sa četrnaest godina se po prvi put nesretno zaljubila i izvršila svoje prvo samoubistvo. Sa osamnaest je bila mrtva već nekoliko puta. Sa dvadesetdvije je znala da se neće udat za onog kojeg voli.

 

Svaki dan mijenjala je ime. Niko nije znao koje ime je dobila po rođenju, jer nikog nije ni bilo tu kada se rodila. Osim rode.

 

U džepu je čuvala mumificiranog miša kojim je plašila zločaste djevojčice iz razreda. Sve dok nije došao Viktor Gubinski iz IX-13 i poklonio joj porodicu paukova u tegli.

 

Prvog dana proljeća doživjela je orgazam od kojeg je izgubila moć govora, a već drugog dana proljeća je prestala i da se smije.


o Belindi Opuzenskoj:

Belinda Opuzenska rodila se u trenutku dok je njena majka skidala suhu smokvu sa tanke konoplje, halapljivo je gutajući. Ne zna se ko joj je bio otac. Kada je začeta Belinda Opuzenska, vladala je velika glad.

 

Još kao dijete, Belinda Opuzenska je najviše voljela sebe. Jela je mladi puter sa kupusovog lista i smišljala plan kako se dobro udati.


o njima:

A onda je, pijući rakiju, objasnila Belindi Opuzenskoj da su sve njene lutke izvršile atentat na Viktora Gubinskog. Koji je on preživio zahvaljujući četi olovnih vojnika.

Fatalni susret Viktora Gubinskog i Belinde Opuzenske prokomentirala je riječima:“Nije nam suđeno Viktore. Belinda je ženica za tebe.“


Viktor Gubinski nikada nije mogao vidjeti njenu ljepotu, a ni smio osjetiti njenu ljubav. Da Viktor Gubinski nije bio kukavica, ona bi mu rodila sina za kojeg nikada
nije saznao da ga je napravio.


Belinda Opuzenska je poklonila Viktoru Gubinskom tamne naočale u obliku dva časovnika, jer je dobivala vrtoglavicu gledajući u dva pupka umjesto u dva oka.

 

Kada je Viktor Gubinski otišao u rat da sam pobijedi neprijatelja, komandir čete je rekao:“Ko nam je poslao ovu budalu?“


23.03.2011.

U iščekivanju šarenila

 

DIZZINESS

 

Izvuklo me juče na ulicu. Izašla sam radi jednog razloga, a onda produžila hodati bez razloga. Kupila sam tri knjige, devet boja, samoljepljivu tapetu, trakicu sa šljokicama. Dvije svijeće i buketić visibaba. Do ciljne pozicije babe su sve više počele visiti i ja sam ih sahranila u kantu za smeće. Izvela sam glavu u šetnju i glava se nije nimalo ugodno osjećala. Ja je želim ko svezan balon za vrat, a ona je, za inat meni, kamen. Imam sada dva kamena u/na sebi – glavu i srce. U svom životu nisam bila dosadnija.

 

U posljednje vrijeme, legnemo u krevet više nas – i svaka od „nas“ sam ja. Dok se jedna vrti i smišlja strategiju „kako najbolje osmisliti posao?“, druga se tješi „ujutro će sve bit bolje i ne paniči sad“; tu se protegne ona ja koja misli da su posao i smišljena strategija u onome što se radi samo „način za preživljavanje“, pa smiruje prethodne dvije mislima „sve će to bit Roger“.

 

Tu sam i  ja koja bi se okrenula za 180 stepeni i postavila tabane (ovim prethodno spomenutim) uz glave i razmišljala o proljeću, novom vedrom jutru, odmoru na moru i dobrom raspoloženju. O druženju, lijepim ljudima, pametnim i zabavnim ženama i endemičnoj pojavi kao što je gentleman. Prosto je zastrašujuće kako je malo dobrih muškaraca na planeti! Ista ta bi da piše, ali joj ne ide. Ubijena inspiracija, zbunjena misao.

 

Ima jedna ja koja sjedi na rubu kreveta, u potpunom mraku i tišini, katatonična i iritantna. Opsjednuta tuđim mislima, problemima i nagonom da pruži pomoć. Ta ja vegetira, stari i upoređuje. Sve ostale ja ju gledaju i shvaćaju da je ta ja definitvno zaslužila da ju se izgura iz kreveta, eliminiše i oslobodi mjesto za onu ja koja bi bacila prekrivač sa ostalih ja i oživjela mrak, zapjevala, hvatajući jastuke i plešući s njima u rukama sve dok se perje ne razleti. Onda dođe mama-ja i smiruje strasti, jer već odavno ja tu ne ležim samo da bih se odmorila i naspavala radi sebe nego i radi funkcionalnosti i roditeljske upotrebljivosti. Tzv. ja-operativac, logistika. A od toga ne pravim mit. Valjda je zato ta ja zadnja spomenuta i uvijek dođe na kraju, da uspava sve ja-ove koje upravo pobrojah. Krovna ja.

 

Ujutro se budim i treba mi neko vrijeme da shvatim koja od tih ja se uvukla jutros u moje tijelo. Shvaćam da nije važno, sve dok postoji ova ja koja ih sve gleda s visine i drži pod kontrolom.

 

Pisma
<< 03/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031