Pisma

ZAŠAO NEKI MOMAK U ŠUMU STRIBOROVU, A NIJE ZNAO DA JE ONO ŠUMA ZAČARANA I DA SE U NJOJ SVAKOJAKA ČUDA ZBIVAJU... MORALA JE PAK TA ŠUMA OSTATI ZAČARANA, DOKLEGOD U NJU NE STUPI ONAJ KOJEMU JE MILIJA NJEGOVA NEVOLJA, NEGO SVA SREĆA OVOGA SVIJETA...

27.05.2010.

Svarožić vs. Bjesomar

 

LET U NOVI SVET

 

Mojca je imala potrebu da povremeno prokliže kroz razgovor koji su vodili SestroDraga i JesiL'MiSeNaručkio  i da prospe nešto, ne bi li bila približno duhovita i zanimljiva kao njih dvoje. Nekad bi akumulirala  dovoljno snage i samokontrole, pa bi se postavila u ulogu nezainteresovanog posmatrača i tada bi ispred sebe vidjela zamalo pa savršen par.

 

SestroDraga, ženski dio zamalo pa savršenog para, ignorisala ja Mojcu dok ova nešto priča, pomažući joj ustvari da u tim trenucima Mojcina glupost ostane neprimijećena.

JesiL'MiSeNaručkio je trpio, jer je bilo ravno nesreći javno priznati da joj se smije samo da joj ne propadne fol. (A i znali su se praaavooo dugo, duboko i dosadno.) Njegov moto je bio u fazonu: “I ona je nečije dijete.“

 

Mojca je sve više i više postajala isfrustrirana, pa je odlučila krenuti na kurs joge. Tamo je dubila na glavi, vezala noge u čvorove i cvjetove, ležala smotana ko zmija zvečarka (tu se baš pronašla!), pretvarala vlastite kosti u šuplje gumene cijevi. Tražeći ravnotežu u samoj sebi, nije našla ništa.

 

...

 

I tako, to je trajalo, sve do jedne noći kad je Mojca otišla na pranayama vježbe kontrole disanja. Tamo je upoznala svog gurua. Guru joj je ugurao informacije o tajnama joge. „Sav ti je fol u unutrašnjem balansu, ravnoteži.“ („Ravnoteža, ravnoteža, ravnoteža....“, mantrala je Mojca.)

Okupirao je njenu pažnju tako da je ostala i poslije plaćenog termina. Guru joj je objasnio sve o hatha, karma, bhakti, jnana, pa i raja jogi. Posebno se zadržao na čakrama.
Kasnije je ona pokušala slijediti upute gurua i konačno pronaći ravnotežu. Ostala je do 1 ili 2 ujutro (ne mogu se sjetit kol'ko je tačno sati bilo) i lebdila. „Eh, sad ćete SestroDraga i JesiL'MiSeNaručkio vidjeti kako Mojca zna da kulira!“, ponavljala je u sebi.

Došlo je vrijeme da ide kući, a već se radovala narednom terminu i guruu.
Ponavljala je spiritualne instrukcije i slijedila energizirajuće disanje, a onda ju je negdje oko Stupa pokupio caddy (VW Caddy Furgon, 1,4 benzinac, 2001. godište) . Letjela je u visinu, a caddy se zanjihao, zaljuljao, ali – sreća, uspostavio je ravnotežu i ostao na sva četiri točka.

(Mojca? Kažu da su je kasnije vidjeli u Jeleču na ringišpilu. Al' haj' ti znaj je l' to istina...)

  

 

Pisma
<< 05/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031